Sensory Profile

Sensory Profile 2
November 13, 2020
Wisc-III
November 13, 2020

Sensory Profile

Sensory Profile

To Sensory Profile αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται κι ερμηνεύονται από εργοθεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί στην αισθητηριακή ολοκλήρωση. Σχεδιάστηκε από τη Winnie Dunn το 1999. Απευθύνεται σε παιδιά 3 – 10 ετών.

Αποτελείται από ερωτηματολόγιο 125 ερωτήσεων το οποίο είναι χωρισμένο σε ενότητες που αφορούν διαφορετικούς τομείς της αισθητικότητας. Εξετάζει τους τομείς της: αισθητηριακής επεξεργασίας, της αισθητηριακής ρύθμισης, καθώς και τις συμπεριφορικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, στην αισθητηριακή επεξεργασία εξετάζει ερεθίσματα ακουστικού, οπτικού, αιθουσαίου, ιδιοδεκτικού, απτικού και στοματοαισθητικού συστήματος. Στην αισθητηριακή ρύθμιση, εξετάζει την αισθητηριακή λειτουργία που σχετίζεται με την αντοχή και τον πόνο, τη ρύθμιση που σχετίζεται με τη θέση του σώματος και την κίνηση, τη ρύθμιση της κίνησης, τη ρύθμιση των αισθητηριακών ερεθισμάτων για να επιτευχθεί συναισθηματική αντίδραση και τη ρύθμιση οπτικού ερεθίσματος για να επιτευχθεί συναισθηματική αντίδραση και δραστηριοποίηση. Τέλος, στις συναισθηματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις αξιολογεί τις αντιδράσεις που αφορούν το συναίσθημα και την κοινωνικότητα, τις συναισθηματικές εκροές της αισθητηριακής επεξεργασίας και θέματα που σχετίζονται με τα όρια της αντίδρασης.

Ο γονέας ή φροντιστής του παιδιού απαντά στο ερωτηματολόγιο βαθμολογώντας τη συμπεριφορά του παιδιού του σε μια πεντάβαθμη κλίμακα: Ποτέ – Σπάνια – Περιστασιακά – Συχνά – Πάντα.

Με το τεστ διαπιστώνεται ο τρόπος της αισθητηριακής επεξεργασίας του παιδιού και της επίδρασης που αυτή έχει στην απόδοσή του σε δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης. Έτσι μπορούν να εντοπιστούν τα αισθητηριακά συστήματα που δυσλειτουργούν και να καταρτιστεί η  «αισθητηριακή δίαιτα». Το Sensory Profile μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα βρέθηκε να είναι έγκυρο, αξιόπιστο αλλά και κατανοητό από τους Έλληνες γονείς και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαπολιτισμική κλινική πρακτική και έρευνα.